Kočevje u Lublan 2011

Leto je na okoli in ponovno se na Metelkovi zbira ekipa zabave lačnih kočevskih študentov. Že četrto leto zapored se odvija dogodek pod imenom Kočevje U Lublan. Kot že samo ime označuje, je to večer, ko se Kočevje preseli v prostore Gale Hale, kjer Ljubljani razkaže svojo razigrano in z glasbo prepojeno dušo.

Na letošnje rajanje je vodstvo kluba kočevskih študentov (krajše KLUKŠ-a) povabilo mlade in stare talente kočevske glasbene scene. Zabavali so nas Charlie Butter Fly, Pankeroschi, Skaktus in Foršus.
Za pobudo in organizacijo prvega takega dogodka se lahko zahvalimo nekdanjemu predsedniku KLUKŠ-a, Aljoši Polovič. Kot prvi je “pobasal” vse tedanje kočevske študente v Integral-ov zarjaveli avtobus, ter jih pripeljal vse do vhoda Gale Hale. Vsako leto lahko sedaj pričakujemo dobro mero talentiranih in poskočnih kočevskih glasbenikov, ki so pripravljeni igrati vse do zgodnjih jutranjih ur.
Za otvoritev večera je poskrbela zmagovalna skupina na letošnjem festivalu Glas mladih, Charlie Butter Fly. Klemen Kirašič, Tadej Kirašič in Miha Rupnik so fantje bistrih glav, ki se preprosto ne znajo izogniti dobri zabavi. Za razliko od tega pa izvajajo zelo umirjeno, “chill out” in s čustvi prepojeno glasbo. Sami imajo že kar nekaj lastnih skladb, kljub temu pa so občinstvu Gale Hale postregli tudi z dobro klasiko, kot so priredbe Pink Floyd. Če ste jih tokrat zamudili, boste imeli priložnost občutiti njihove vibracije tudi na samem Shengenfestu 2012.
Naslednji Pankeroschi so nastali pred dobrimi 12 leti, v prostorih takratne Delavske godbe, kjer je v začetku 90-ih domovala Kočevska alternativna scena. Iz duha uporništva, potrebe po druženju in zabavi je nastal bend, ki je resno vzel svoje poslanstvo: opozarjanje na aktualne družbeno kritične, politične probleme in nepravičnosti, ki so (žal) sestavni del ti. »civiliziranega sveta«. Trdo, grobo, in zelo kritično izražanje je kar samo po sebi klicalo po trdem in melodičnem hard-core punku. Točno takšnega smo bili ponovno deležni na ta mrzli večer. Bend, ki ga sestavljajo Dare (vokal), Pero (kitara), Ive (bas) in Pera (bobni), je pognal kri po žilah, vsem potrebnim tistega pravega norenja. Lahko bi si mislili, da se neke skupine naveličaš, ko jo konstantno srečavaš tu in spet tam. V tem primeru to ni možno, saj so njihovi nastopi tudi po tolikih letih še vedno pristni in do konca energični.
Rajanje se je šele začelo, saj so tu še Skaktus, rock/ska/reggae skupina aktivna že od leta 1999. Trenutno predstavljajo svojo novo ploščo z naslovom “2010”. Njihova glasba vsebuje nekaj za vsakega in občinstvo je bilo v času njihovega vladanja v polnem pogonu. Tudi mnoga dekleta so tu našla svoje plesne čeveljce in ravno pravi čas, saj so oder kmalu prevzeli Foršus.
Rock skupina, enako kot prejšnje, prihaja iz Kočevja in deluje vse od novembra 2005. V prvem obdobju je predvsem preigravala rock klasike, v letu 2007 pa ob zamenjavi glavnega moškega vokala z ženskim šla tudi po poteh ustvarjanja avtorskih pesmi. V letu 2010 skupina ponovno zamenja pevca s sedaj že nepogrešljivo Saro. Koncertni repertoar je bil tokrat resnično pester, saj je bilo na razpolago ogromno avtorskih skladb, kot dobrih starih pop-rock priredb. Sara je s svojo prikupno pojavo in močnim vokalom, neutrudno zabavala tresočo se dvorano vse do 3h zjutraj. Tedaj v prostoru ni bilo ene same trezne glave na spregled in tudi organizatorji so že bili omamljeni od uspešnega večera.Po končanem nastopu je Kočevarje nekaj metrov stran, že čakal najeti avtobus. Ta jih je v zgodnjih jutranjih urah, vse srečno preznojene in glasbeno potešene, popeljal nazaj v rodni kraj.
[nggallery id=5]

Foto in tekst: Maša Mlakar

 

 

Skip to content